Prieš valgydami nusiplaukite rankas. Ir geriausia su muilu! Archyvo nuotrauka

Vasara prasidėjo. Laukia ne viena pramogų ir naujų įspūdžių diena. Tuo pačiu metu vasara taip pat yra žarnyno infekcijų sezonas, kuriam palankiausias yra karštas oras. Kad jūsų poilsis nebūtų beviltiškai sugadintas, nusprendėme priminti apie žarnyno infekcijų prevenciją. Tai yra pagrindinės taisyklės, kurių reikia laikytis!

 

Kiekvienas maistas turi savo galiojimo laiką

Bet pirmiau išsiaiškinkime, kaip žarnyno bakterijos patenka į organizmą.

Pirmiausia bakterijos patenka rankomis liečiant nešvarius daiktus, o po to per burną ir į organizmą. Pavyzdžiui, jei turite įprotį laižyti pirštus po valgymo, kramtyti nagus, pieštukus ar rašiklius. Kitas užsikrėtimo būdas yra per maistą, kurį liečiate nešvariomis rankomis.

Dažna žarnyno infekcijų priežastis  taip pat yra ir netinkamai perdirbtos daržovės, vaisiai, žolelės ir uogos. Pavyzdžiui, kai jie nėra kruopščiai nuplaunami.

Žinia, kiekvienas  maistas turi savo tinkamumo laiką ir laikymo sąlygas. Jei jų nesilaikysite, tuomet galite praleisti ne vieną dieną lovoje, susirgę žarnyno infekcija ar apsinuodiję.

Skiriamos šešios pagrindinės žarnyno ligų prevencijos taisyklės, arba, kaip jos dar vadinamos „nešvarių rankų liga“.

  1. Geros kokybės gėrimas

Visada (ne tik vasarą) geriau naudoti garantuotos kokybės vandenį. Tai reiškia, kad vanduo yra saugus, jame nėra pavojingų ir kenksmingų priemaišų. Arba virintą.

Gerai nuplaukite daržoves ir vaisius po tekančiu vandeniu. Jei tai neįmanoma, galite naudoti virintą vandenį. Tai padeda išvengti mikroorganizmų, kurie gali sukelti žarnyno infekcijas.

  1. Maudytis galima tik ten, kur leidžiama

Dienos žada būti karštos, o jūs norite jas praleisti prie vandens telkinių? Atminkite, kad plaukti galite tik tam skirtose vietose. Sanitarinės ir epidemiologinės tarnybos juos kas savaitę tikrina, nes rezervuaruose esantis vanduo gali būti užterštas E. coli. Tai reiškia, kad ten maudytis negalima. Peržiūrėkite patvirtintą vandens poilsio vietų sąrašą, kuris nuolat atnaujinamas.

  1. Dėmesys produkto kokybei

Įsivaizduojate užkandį? Atminkite, kad maistą geriau pirkti specialiai tam skirtose vietose, o ne iš vaikščiojančių po paplūdimį ir siūlančių pardavėjų rankų. Tik perkant parduotuvėse galite būti tikri, kad produktas bus aukštos kokybės.

  1. Prieš valgydami nusiplaukite rankas. Ir geriausia su muilu!

Beje, šis principas galioja ne tik mikroorganizmų, bet ir virusų sukeltoms žarnyno infekcijoms. Jei negalite nusiplauti rankų vandeniu, naudokite higienines drėgnąsias servetėles.

  1. Saugus maistas

Maždaug 80–90 proc. žarnyno infekcijų atvejų priežastis yra maisto ruošimo ir laikymo namuose sąlygų nesilaikymas: virto maisto negalima ilgai laikyti ne šaldytuve, ypač karštu oru; svarbus prekių galiojimo laikas – rinkdamiesi daržoves ir vaisius, pirmenybę teikite šviežiems vaisiams; šaldytuve produktai, kurių tinkamumo laikas skiriasi, neturėtų būti kartu. Pavyzdžiui, žalia mėsa neturėtų būti laikoma šalia jau paruošto produkto.

  1. Neimkite į kelionę greitai gendančių maisto produktų

Jei ketinate kur nors pailsėti ir pasiimti maisto kelionei, nevartokite produktų, kurių galiojimo laikas yra trumpas. Tai pasakytina apie virtą dešrą, kiaušinius, virtą mėsą ir vištieną, majonezu pagardintas salotas. Deja, šių produktų laikyti praktiškai neįmanoma. Išimtis gali būti, jei naudojamas  krepšys „šaldytuvas“.

Nepamirškite šių paprastų taisyklių ir jūsų vasaros atostogos  prie vandens telkinių ar jūros bus tik džiaugsmas.

PARAŠYKITE SAVO NUOMONĘ

Prašome įvesti savo komentarą!
Įveskite čia savo vardą