Bet tikrai nereikia laukti pirmadienio, norint iš esmės pakeisti savo valgymo įpročius. Kiek kartų bandėte atsisakyti cukraus? Ar kada nors atidžiai analizavote maisto produkto sudėtį? O kai persivalgote, kiekvieną kartą susinervinate? Pažįstama? Atsipalaiduokite – ne vienas jūs toks.
Todėl jūsų dėmesiui keli paprasti žingsneliai, kurių laikydamiesi vis tiek galite atsisakyti priklausomybės nuo cukraus, nepatirdami didelių „kančių“, rašo eatthis.com.
- Iš anksto tam nusiteikite
Prieš nuspręsdami pabėgti nuo „baltojo priešo“, iš anksto pasiruoškite pabėgimo kelius. Venkite cukraus kiekio kraujyje sumažėjimo. Venkite to į savo racioną įtraukdami daugiau skaidulų, kurių yra viso grūdo duonoje, ryžiuose ir avižiniuose dribsniuose.
- Raskite naudingą pakaitalą
Sauja riešutų ar džiovintų vaisių sėkmingai pakeis užkandžius, kuriuos esate įpratę pasiimti prie kasos prekybos centre. O branduolius pabarsčius pipirais, jūsų skonio receptoriai neliks skolingi: pojūčiai bus ne ką mažiau ryškūs nei valgant šokoladą.
- Pamirškite dietinius gėrimus
Daugeliu atvejų dietiniuose gėrimuose yra cukraus pakaitalo – sacharino, cukralozės. Tokie produktai dažnai vadinami mažai kaloringais, tačiau dėl savo cheminės sudėties lėtina medžiagų apykaitą. Todėl nėra nieko geriau už stiklinę vandens su citrinos skiltele ir šviežiomis mėtomis.
- Uostykite vanilę
Galbūt nuskambės keistai, bet kai kam padeda vanilės ankštis: tereikia ją pauostyti kiekvieną kartą, kai norisi saldumynų. Taip, vanilės kvapas padeda įveikti potraukį cukrui.
- Atkreipkite dėmesį į koncentratus
Be cukraus, atkreipkite dėmesį į medų, fruktozę, sirupus, vaisių sulčių ir kitus koncentratus. Ir nepamirškite: kuo didesnis ingredientas sąraše, tuo didesnis jo kiekis produkte.
- Planuokite savo dieną
Tegul jūsų kasdienis gyvenimas pagaliau tampa produktyvus. Stenkitės būti kuo daugiau užsiėmę. Iš anksto planuokite viso dienos darbotvarkę ir jo laikykitės. Tai padeda atitraukti dėmesį nuo erzinančių minčių apie saldumynus.
- Neišalkite
Stenkitės valgyti dažniau, pavyzdžiui, kas tris valandas. Tai suteiks jums daug daugiau galimybių priimti pagrįstą pasirinkimą nenaudoti cukraus.
- Pagardinkite prieskoniais
Žiupsnelis cinamono rytinėje avižinėje košėje gali padėti paįvairinti pusryčius ir sumažinti cukraus kiekį kraujyje.
- Sportuokite
Jei jūsų santykis su cukrumi turi psichologinį pagrindą, tuomet į pagalbą ateis endorfinai, kurie gaminasi sportuojant. Pats laikas apsilankyti treniruoklių salėje. Ir kiekvieną dieną.
- Užkandžius planuokite atsakingai
Tyrimų duomenimis, mėgstančių užkandžiauti žmonių kalorijų normą viršija 50 proc. Iš anksto pagalvokite, ką valgysite per dieną. Valgykite daug baltymų turinčio maisto. Išsivalykite dantis pavalgę, pasąmonė šį signalą suvoks kaip valgio pabaigą.
- Pamažu mažinkite kiekį
Neatsisakykite cukraus staigiai: greičiausiai jums bus per sunku. Todėl kiekvieną dieną mažinkite jo kiekį, kad išgyventumėte tai be streso. Ryte į kavą įsidėkite vienu šaukšteliu mažiau, o užkandžiui suvalgykite salierą, o ne obuolį.
- Stebėkite savo miegą
Miego trūkumas turi įtakos ne tik išvaizdai, bet ir sustiprina potraukį saldumynams. Todėl stenkitės pakankamai išsimiegoti. Idealu būtų natūraliai pabusti.
- Valgykite daugiau daržovių
Rinkdamiesi tarp vaisių ir daržovių, pirmenybę teikite antrajam. Daržovėse yra visi reikalingi mikroelementai, o skaidulos leis išlikti energingiems visą dieną ir sumažinti potraukį saldumynams.
- Daugiau vaikščiokite
Į savo dienotvarkę nepamirškite įtraukti ir vakarinius pasivaikščiojimus: taip išvengsite ilgo sėdėjimo ir laidų žiūrėjimo prie televizoriaus, nes tada ranka tarsi savaime tiesiasi prie ne paties sveikiausio maisto.
- Stenkitės pakeisti savo mąstymą
Nemanykite, kad cukraus atsisakymas yra bausmė. Labiau sutelkite dėmesį į rezultatą, kurį jau pasiekėte. Dažniau pagirkite save, pradėkite rašyti dienoraštį: tai padės persikonfigūruoti, nukreipti mintis teigiama linkme.
- Valgykite lėtai
Tai reiškia, kad mėgaukitės valgymo procesu. Negalvokite, koks desertas jūsų laukia vakarienės pabaigoje. Prisiminkite principą „čia ir dabar“.
- Atidžiai perskaitykite maisto sudėtį
Jei atidžiai išstudijavote maisto sudėtį, tikriausiai pastebėjote, kad daugelyje „nesaldžių“ produktų yra cukraus – ir toli gražu jie nėra sąrašo pabaigoje. Todėl geriau maistą gaminti namuose: jame tokių „siurprizų“ nebus, nes jūs patys kontroliuojate jo turinį.
- Sugalvokite planą B
Kai vėl jus patrauks saldumynai, turėkite po ranka ar šaldiklyje uogų, riešutų ir vaisių. Nusipirkite jų iš anksto ir laikykite būtent tokiems atvejams.