Kai kurie patiekalai gali paveikti taip, kad apetitas gali vėl atsirasti beveik iš karto. Pavalgius pusryčius, pietus ar vakarienę jums atrodo, kad esate sotus, bet po kurio laiko vėl norite valgyti. Sotumo iliuzijos priežastys yra labai paprastos. Yra maisto produktų, kurie padidina skrandžio rūgšties gamybą, taip pat ir gliukozės kiekį, – rašo championat.com.
Be to, neriebus maistas kelia nuolatinio alkio jausmą. Štai kodėl nuolat jaučiasi alkani besilaikantys dietos. Norintiems sužinoti padidėjusio apetito priežastį, mes sudarėme maisto produktų sąrašą, po kurio tikrai norėsite valgyti ką nors daugiau.
Obuoliai
Jie yra vieni geriausių dietinių vaisių, bet ir skatinančių alkio jausmą. Mat obuoliai gamina skrandžio sultis, o tai reiškia, kad jie žadina apetitą. Tai ypač pasakytina apie žalius vaisius ir kitus rūgščius maisto produktus, tokius kaip citrina, apelsinas, rauginti kopūstai. Jie dirgina gleivinę, taip padidindami skrandžio sulčių gamybą.
Kiaušinio baltymai
Juose praktiškai nėra kalorijų ir riebalų, todėl šį produktą rekomenduojama vartoti dietos metu. Kai kurie žmonės atsisako trynio, kuriame yra maistinių medžiagų ir vitaminų, nors būtent jis suteikia sotumo. Geriausias variantas yra valgyti visą kiaušinį, o ne tik baltymus.
Alkoholiniai gėrimai
Bet kokios rūšies alkoholiniai gėrimai gali sukelti alkio priepuolį. Jie padidina skrandžio sulčių gamybą, dirgindami skrandžio gleivinę. Alkoholis taip pat veikia tam tikrus hormonus, dėl kurių ir jaučiamas alkis. Be to, alkoholis sumažina angliavandenių kiekį organizme, todėl turėtumėte atsisakyti šio blogo įpročio.
Kramtomoji guma
Daugelis žmonių mano, kad kramtoma guma slopina apetitą, tačiau iš tikrųjų viskas yra visiškai priešingai. Ilgai kramtant, padidėja ir skrandžio sulčių gamyba, todėl norisi maisto. Kramtyti gumą rekomenduojama ne ilgiau kaip dvi minutes. Nepamirškite, kad ilgesnis ir dažnesnis jo vartojimas gali pabloginti žarnyno ir skrandžio veiklą.
Mažai riebalų turintis jogurtas
Mažas riebalų kiekis jogurte sunkina skrandžio virškinimą. Taigi produktas per vidaus organus juda toliau, suteikdamas vietos naujam maistui. Be to, jogurte gali būti cukraus, kuris padidina gliukozės kiekį organizme ir sukuria sotumo jausmą. Tačiau po neilgo laiko alkio jausmas vėl grįžta.
Sultys
Gaminant sultis pašalinamos visos maistinės skaidulos, tai yra visos naudingiausios. Pridedamas cukrus, kuris padidina gliukozės kiekį. Pavyzdžiui, mitybos specialistai pataria sultis maišyti su vandeniu, tyrėmis, baltymų milteliais ar riešutų sviestu. Šie papildai subalansuoja ir palaiko cukraus kiekį kraujyje ir žmogus ilgiau jaučiasi sotesnis. Nepaisant to, geriau visiškai atsisakyti praskiestų sulčių, o gerti tik šviežiai išspaustas.
Aromatizuoti gatavi produktai
Pirmieji skonio stiprikliai pasirodė Kinijoje, kur jų buvo dedama į maistą, norint pakeisti skonį. Jis buvo ruošiamas naudojant natrio glutamatą. Dabar daugumoje maisto produktų yra maisto papildų, kurie padidina žmogaus apetitą maždaug 40 proc. Tai taip pat gali būti ir įvairūs prieskoniai. Pavyzdžiui, kalendra, juodieji pipirai, krienai ar bazilikai.
Miltiniai produktai
Kai vartojame miltus, kraujyje pakyla insulinas. Toks maistas greitai virškinamas, todėl vėl atsiranda alkio jausmas. Be to, ispanų mokslininkai atliko tyrimą, kurio metu išsiaiškino, kad žmonėms, kurie per dieną suvartoja dvi porcijas baltos duonos, padidėja antsvorio tikimybė net 40 proc. Todėl kepimo iš kvietinių miltų geriau atsisakyti arba vartoti retai.
Saldumynai
Saldumynai ir šokolado plytelės taip pat gali padidinti cukraus kiekį organizme. Netrukus vėl jaučiamės alkani ir norisi kažko kito skanaus. Tai yra šokoladas gali sukelti sotumo jausmą, bet tai truks neilgai.
Greitas maistas
Tikriausiai ne kartą pastebėjote, kad valgydami greitą maistą norite valgyti vis daugiau. Faktas yra tas, kad joje esantys trans-riebalai užpildo žarnyną, o organizmas gamina hormonus dopaminą ir serotoniną, kurie kontroliuoja apetitą. Bet didelė druskos koncentracija greitame maiste sukelia dehidraciją, panašią į alkio jausmą.