Napoleonas ir Josephine. Wikimedia.org nuotrauka

Napoleonas Bonapartas buvo ir išlieka vienas didžiausių žmonijos garsenybių. Gal ne vienam teko skaityti Napoleono knygą, kurioje aprašyta jo kelionė į Egiptą. Be to, kuriuose vienaip ar kitaip minimas imperatorius, galima perskaityti ir Aleksandro Diumos  romane „Grafas Monte Cristas“.

Napoleonas aktyviai dalyvavo Didžiojoje Prancūzijos revoliucijoje ir buvo vienas pagrindinių jos variklių.

Būdamas kariuomenės vadovu, Bonapartas buvo toks gabus, kad mūsų laikų amžininkai ir istorikai dažnai jį lygina su Didžiuoju Cezariu. Tiesiog  pamėginkite įsivaizduoti 20 tūkstančių žmonių armiją ir  kaip jai vadovauti. Taigi, Napoleonas ir Cezaris turėjo unikalų sugebėjimą – atrodė, kad jie vadovauja mūšio laukui tarsi iš viršaus, iš paukščio skrydžio aukščio.

Iš tikrųjų Napoleonas Bonapartas, būdamas kariniu lyderiu ir įstatymų leidėju, buvo išskirtinis.

***

Be savo karinių gabumų, Napoleonas vis dar prisimenamas kaip labiausiai atsidavęs meilužis ir vyras. Jis ne kartą yra prisipažinęs, kad be savo mylimosios Josephine‘os  jis nebūtų pasiekęs tokių aukštumų gyvenime. Šiuo atveju jo jausmai vaidino svarbų vaidmenį. Štai ką apie tai pasakė pats Napoleonas:

  1. „Be savo žmonos nebūčiau galėjęs susitarti su visa kariuomene“.

Apie tai, kaip išsirinkti tinkamą gyvenimo partnerę, Napoleonas pasakė tokius taiklius žodžius:

  1. „Graži moteris patinka akims, o gera – širdžiai: vienas yra gražus daiktas, o kitas yra lobis“.

Žinoma, moteris turi žavėti vyrus savo išvaizda, figūra ir pirmuoju įspūdžiu. Bet jei už viso šito nėra dvasinio grožio, švelnumo ir, svarbiausia, gerumo, tada visas šis vaizdas tampa kažkuo panašiu į gražią, bet bespalvę rožę.

Net iš pradžių  mergina gali vyrui ir nepatikti. Tačiau kuo arčiau  jie pažins vienas kitą, tuo stipresnis ir tvirtesnis bus  tarp jų ryšys. O jei  rimti santykiai ir nevirs meile, tai tvirta ir ilgalaikė draugystė bus užtikrinta.

  1. „Vyras, kuris leidžia sau net stumtelti moterį, nėra vyras ar moteris, o tiesiog niekas“, – sakė Napoleonas.

Tai taip pat reiškia, kad vyras turėtų visada atsižvelgti į moters nuomonę. Tačiau kai kurie vyrai, užuot radę teisingą požiūrį į gyvenimo partnerę, arba visiškai nepaiso jos nuomonės, arba tampa „bestuburiais ir beveidžiais“. Nei vienas, nei kitas nėra gerai.

Apskritai, geriausia visame kame laikytis aukso vidurio, kaip kad Didysis Saliamonas.

Kai vyrą pastumia moterį, jis praranda vyriškas vidines savybes, prigimtį ir prieštarauja jo prigimčiai. Tokie žmonės dažniausiai nepastebi, kaip apgailėtinai ir niekingai jie atrodo.

Dar vienas labai išmintingas Prancūzijos imperatoriaus pareiškimas:

  1. „Nieko neveikiančiam žmogui meilė užsiėmimas, kariui – pramoga, o vadovui – sąmokslas“.

Istorija žino daugybę iškilių žmonių pavyzdžių. Kai kurie atsidavė vien jausmams, rašė poeziją, kentėjo ir sudegino savo gyvenimą, o kai kurie visa tai paaukojo aukštesniam tikslui. Beje, pats Napoleonas šiek tiek priekaištavo, kad yra priklausomas nuo Josephine‘os. Jis labai ją mylėjo ir visas savo pergales skyrė jai.

Tačiau tuo pat metu, nors meilė buvo jo paskata, jis suprato, kad visas jaudulys ir kančios, kurias sukelia šis jausmas, dažnai žmones atitraukia nuo didelių laimėjimų. Galbūt jis pats tai patyrė, nes vieną dieną jis sušuko:

  1. „O, dievai, išgelbėkite mane nuo meilės!“

Ir jei paprastam žmogui, neturinčiam didelių gyvenimo tikslų ir siekių, meilė yra pramoga ir malonumas, tačiau žmogui, kurio vardas ištariamas su priešdėliu „didysis“, tai gali būti ir palaima, ir prakeiksmas.

 

parengta pagal goalcast.com

 

 

 

PARAŠYKITE SAVO NUOMONĘ

Prašome įvesti savo komentarą!
Įveskite čia savo vardą