Dietologijos specialistai pateikia „alkio svarstykles“, kurios padės nusistatyti tinkamą mitybą. Archyvo nuotrauka

Jūsų dėmesiui paprasta schema, padėsianti išvengti persivalgymo. Dietologijos specialistai pateikia „alkio svarstykles“, kurios padės nusistatyti tinkamą mitybą. Nors žmonės tvirtina, kad stengiasi valgyti tai, ko reikalauja organizmas, bet stebinantis sutapimas –  jų organizmui dažniausiai reikia šokolado plytelės ar mėsainio, o ne, tarkime, sojų pupelių. Nors sojos pupelės yra daug naudingesnės, rašo choosefood.com.

 

Iš tikrųjų mūsų kūnas pats žino, ko jam reikia, bet, deja, mes nežinome, kaip teisingai interpretuoti kūno potraukius. Ir viską redukuojame į „netinkamą“ maistą. Paprasčiausias pavyzdys: painiojame troškulį ir alkį. Dažnai mums atrodo, kad norime valgyti, bet iš tikrųjų mus kamuoja troškulys.

Kaip suprasti: kada iš tikrųjų laikas valgyti?

Minimalus intervalas tarp valgymų turėtų būti apie 3-4 valandas, bet ne daugiau kaip 5. Tuo metu jūsų apetitas alkio skalėje (žiūr. žemiau) yra maždaug 4 lygio. Tai labiausiai tinkamas laikas valgyti.

„Alkio svarstyklės“ su įvairiomis gradacijomis, padės išsirinkti jums individualiai labiausiai tinkamą lygį.

1 lygis. Nepakenčiamas alkis. Silpnumas, alpimas.

2 lygis. Stiprus alkis, pykinimas, prasta nuotaika, esate pasiruošę  sušveisti daug maisto.

3 lygis. Valgyti labai norisi, pilvas gurgia, bet stengiatės išsilaikyti ilgiau, nes nepraėjo trys valandos nuo paskutinio valgymo.

4 lygis. Jaučiamas alkis, valgio laukimas kelia džiaugsmą.

5 lygis. Esate alkanas, bet nepakankamai, kad galėtumėte dairytis maisto.

6 lygis. Lengvas alkis, esate pasiruošę valgyti, bet ne užkandžiauti.

7 lygis. Sotumas. Lygis, kurį jaučia žmonės be antsvorio.

8 lygis. Per didelis sotumas. Antsvorio turinčių žmonių sotumo lygis. Riebalų nusėdimo pradžia.

9 lygis. Persivalgymas, norisi išgerti tabletę, kuri padės virškinti

10 lygis. Sunkus persivalgymas, suvalgytas maistas malonumo neteikia. Vėmimas atrodo kaip išsigelbėjimas.

Ta pačia proga priminsime, kad norint išlikti sveikatos ir harmonijos rėmuose, į kiekvieną valgymą reikia žiūrėti rimtai: stengtis išlaikyti baltymų-riebalų-angliavandenių balansą. Tai vienintelis būdas normaliai maitinti kūną.

PARAŠYKITE SAVO NUOMONĘ

Prašome įvesti savo komentarą!
Įveskite čia savo vardą