Seserys Hilton su savo glob4jais. Commons Wikimedia nuotr.

Visi supranta, koks  Siamo dvynių būna nepavydėtinas gyvenimas: neįmanoma pabūti vienumoje, o kur dar skirtingos žmogiškos pažiūros, asmeninio ir socialinio gyvenimo problemos. Visa tai ir dar daugiau turėjo praeiti  ir seserys Hilton – britų Siamo dvynes, gimusias praėjusio amžiaus pradžioje.

 

Įdukroms dažnai buvo taikomos fizinės bausmės

Violet ir Daisy Hilton gimė 1908 metais vasario 5 d. Braitone, Anglijoje. Jų motina buvo Kate Skinner – neturtinga ir nesusituokusi moteris. Ji dirbo užeigoje ir neplanavo turėti vaikų. Kai gimė Siamo dvynės dukros – sukibusios klubais ir sėdmenimis ir turėjo vieną kraujotakos sistemą dviem, motina puolė į neviltį. Moteris nusprendė, kad jos dukros gimė kaip bausmė už tai, jog ji neturėjo vyro.

Gydytojai svarstė galimybę atskirti Violetą ir Daisy, bet galiausiai padarė išvadą, kad tai gali būti pavojinga ir viena ar  net abi mergaitės per operaciją mirs.

Kate Skinner nuliūdo, kad dabar jai vienai teks auginti dukras, kurios galbūt niekada negalės gyventi normalaus savarankiško gyvenimo. Bet jos laimei, Kate viršininkė Mary Hilton daug dėmesio skyrė mergytėms. Moteris turėjo verslo sumanumo, todėl suprato, kad mažylės net gali būti naudingos. Juk Siamo dvyniai visada sukelia didesnį žmonių dėmesį, o tai reiškia, kad iš to galima uždirbti gerų pinigų.

Priėjusi prie tokios išvados, Mary Hilton pasiūlė Kate Skinner nupirkti iš jos dukras. Motina sutiko nedvejodama ir akimirksniu dingo iš savo vaikų gyvenimo.

Mary Hilton rūpinosi Violet ir Daisy ir suteikė joms savo pavardę. Nuo tada merginų gyvenimas apsivertė aukštyn kojomis.

Mary Hilton ir jos vyras nebuvo meilūs  mergaitėms, nes išpirko jas tik norėdami iš jų užsidirbti pinigų. Įdukroms dažnai buvo taikomos fizinės bausmės. Jos privalėjo Mary Hilton vadinti teta Lou, o jos vyrą – ponu. Toje šeimoje nebuvo nei mamų, nei tėčių. Mergaitės taip pat buvo mokomos dainuoti ir šokti – tai turėjo būti naudinga ateityje jų pasirodymams.

Nepaisant visko, Daisy ir Violet buvo linksmi vaikai.

Nuo trejų metų Hilton seserys pradėjo koncertuoti JK cirko šou, kur buvo pristatytos kaip „United Twins“. Vėliau jos išvyko į turą po Vokietiją ir Australiją, tačiau iniciatyviam globėjui to nepakako. Jis svajojo nuvežti  mergaites ir į JAV, nes žinojo, kad ten tokie pasirodymai jau seniai buvo transliuojami,  todėl galima uždirbti daug daugiau pinigų.

Tačiau amerikietiškos vizos merginoms ilgai nebuvo išduodamos, nes buvo laikomos nepakankamai sveikomis tokiai kelionei. Mary Hilton, įpratusi gauti viską, ko nori, pasiskundė žiniasklaidai ir galiausiai 1916 metais Violet ir Daisy gavo JAV vizas.

1926 metais seserys Hilton pateko į „Dancemedians“ grupę, kurią įkūrė Bobas Hope‘as. Ten merginos šoko.

Netrukus Violet ir Daisy globėja Mary Hilton mirė, o jų globa perėjo Amerikoje gyvenusiai jos dukrai Edith Meyers, kuri buvo dar žiauresnė už savo motiną. Ji labai blogai elgėsi su Violet ir Daisy, lyg merginos būtų jos pačios. Beveik visą laiką buvo užrakintos ir mušamos už menkiausią nusižengimą.

Meyers turėjo savo planų Hilton seserų atžvilgiu. Ji sugalvojo, kad merginas galima išmokyti kokio nors meno ir užsidirbti dar daugiau pinigų. Taigi Violetai buvo duotas saksofonas, o Daisy – smuikas.

Kurį laiką  seserys Hilton nebuvo rodomos visuomenei. Edith Meyers uždarė jas savo dvare San Antonijuje, Teksase, kur seserys ištisas dienas leido vienos su muzikos instrumentais. Kai viena iš merginų išsisuko iš pamokų, ji buvo sumušta. Meyers taip pat dažnai grasindavo Violet ir Daisy, kad jei jos tingės, nuveš jas į ligoninę.

Seserys nenorėjo vykti į ligoninę, todėl uoliai repetavo ir netrukus sulaukė sėkmės.

Išmokusios groti, jos vėl pasinėrė į nesibaigiančių turų pasaulį.

 

Asmeninis seserų Hilton gyvenimas taip pat buvo kupinas įvykių

Nepaisant to, kad Daisy ir Violet sunkiai dirbo nuo trejų metų, savo pinigų jos neturėjo nė cento – viską pasiėmė gobšūs globėjai. Tačiau, pasak ekspertų, populiarumo viršūnėje jos uždirbo iki 5 tūkst. JAV dolerių per savaitę!

Seserims sulaukus pilnametystės, Edith Meyers privertė jas pasirašyti sudėtingas sutartis, kurios surišo Violet ir Daisy rankomis ir kojomis ir negalėjo būti nutrauktos be teismo.

Tik 1931 metais, kai seserims Hilton buvo 23 metai, jos, primygtinai reikalaujant savo draugo Harry‘io Houdini, padavė Edith Meyers į teismą.

Violet ir Daisy Hilton laimėjo šią teisinę kovą ir buvo atleistos nuo bet kokių nuolatinių sutarčių. Be to, jos gavo 100 tūkst. JAV dolerių turtinės žalos atlyginimo.  (2022 metais tai yra maždaug 1 500 000 JAV dol.).

Po to Daisy ir Violet Hilton turėjo galimybę dirbti pačios, tačiau nusprendė toliau daryti tą patį, kaip ir anksčiau, nes nieko daugiau nemokėjo.

Jos koncertavo „Hilton Sisters Revue vaudeville“, o kai visuomenės susidomėjimas šiuo pasirodymu išblėso,  seserys pradėjo burleskos šou pasirodymus.

1932 metais Violet ir Daisy Hilton vaidino filme „Keistuoliai“, kuris joms atnešė didelę sėkmę, tačiau laikui bėgant jų populiarumas ėmė sparčiai blėsti. Seserys nepasidavė ir ilgą laiką uoliai kūrė savo karjerą šou versle.

Asmeninis seserų Hilton gyvenimas taip pat buvo kupinas įvykių. Kiekviena iš jų turėjo daug romanų, bandė tuoktis ne vieną kartą, tačiau valdininkai vyro santuoką su viena iš seserų laikė dvilypiu reiškiniu, nes buvo įsitikinę, kad jis ves iš karto dvi moteris, todėl tuoktis uždraudė.

Pavyzdžiui, kai Violet visa galva įsimylėjo Maurice‘ą L. Lambertą ir jaunuoliai nusprendė susituokti, nieko neišėjo. Violet ir Morisas daug kartų kreipėsi dėl santuokos, tačiau kiekvieną kartą jiems buvo atsakyta. Iš viso jie sulaukė neigiamų atsakymų iš 21 valstijos su formuluote, kad tokia santuoka yra „amorali“.

Galiausiai Violet Hilton ištekėjo. Tačiau ši santuoka buvo fiktyvi. 1936 metais, norėdama atkreipti dėmesį į jų pasirodymą, ji ištekėjo už gėjų aktoriaus Jameso Moore‘o. Oficialiai jiedu buvo vedę dešimt metų, tačiau kartu negyveno nė dienos.

1941 metais Daisy ištekėjo už šokėjo Haroldo Estepo, geriau žinomo slapyvardžiu Buddy‘io Sawyerio. Kaip ir Violet vyras, Sawyeris taip pat buvo gėjus, o jo santuoka su Daisy truko tik dešimt dienų.

1942 metais Violet ir Daisy parašė knygą „ Seserų Hilton gyvenimas ir meilės“. Knygoje jos gana atvirai papasakojo, kad didžioji jų gyvenimo dalis buvo nelaiminga ir labiau už viską norėjo būti paprastomis moterimis ir nesiskirti iš kitų. Jos taip pat rašė, kad joms niekada nesisekė su vyrais, todėl abi moterys jautėsi labai nelaimingos.

 

Iš buvusios šlovės liko tik atgarsiai

1951 metais Daisy ir Violet Hilton vaidino antrajame filme „Chained for Life“. Negalima sakyti, kad filmas buvo autobiografinis, greičiau jis buvo nufilmuotas „pagal“ ir labai menkai atspindėjo tikrąjį seserų gyvenimą. Po metų filmas buvo pradėtas demonstruoti didžiuosiuose ekranuose, tačiau žiūrovai jį priėmė vangiai. Tuo Daisy ir Violet kino karjera baigėsi visam laikui.

Po to, kai  seserys įgijo nepriklausomybę nuo pačių globėjų, jos nusidažė plaukus skirtingomis spalvomis, kad pabrėžtų savo individualumą.

Iš buvusios šlovės liko tik atgarsiai, nes 1955 metais  seserys Hilton ėmėsi verslo ir atidarė dešrainių kioską. Šis projektas buvo gana sėkmingas, tačiau konkurentai griebėsi ginklo prieš Violet ir Daisy, ir nuolat su jomis aiškinosi reikalus. Po kelerių metų, pavargusios nuo nuolatinių išpuolių, jos uždarė savo kioską.

1961 metais Daisy ir Violet dar kartą bandė grįžti į savo buvusį gastrolių gyvenimą. Bet joms  nepavyko. Po koncerto Šarlotėje, Šiaurės Karolinoje, seserys sužinojo, kad jų vadybininkas pabėgo ir pasiėmė visus uždirbtus pinigus. Moterys tiesiogine prasme liko be pinigų, nes net turėjo pinigų grįžti namo. Nieko geresnio nesugalvojusios seserys liko Šarlotėje.

Taip ir baigėsi Daisy ir Violet Hilton meninė karjera.

Norėdamos užsidirbti pragyvenimui, seserys įsidarbino greta namų esančioje maisto prekių parduotuvėje. Ten jos dirbo iki savo dienų pabaigos.

1969 metais sausio 4 d. Daisy ir Violet bosas susirūpino, kad seserys jau keletą dienų nesirodo darbe. Jis iškvietė policiją ir išsiaiškino visą situaciją.

Į namą įėję policijos pareigūnai rado negyvas Hilton seseris. Skrodimas atskleidė, kad abi moterys mirė nuo Honkongo gripo. Be to, pirmoji mirė Daisy, o Violeta tik po kelių dienų. Seserims buvo 60 metų. Jos buvo palaidotos „ Forest Lawn“ kapinėse Šarlotėje.

Liūdna suvokti, bet šiais laikais  seseris Hilton buvo galima atskirti be didesnio vargo, nes neturėjo bendrų organų. Bet tada jų gyvenimas galėjo būti šiek tiek kitoks. Ir tikrai daug laimingesnis.

Commons wikimedia, en.wikipedia.org nuotraukos

 

PARAŠYKITE SAVO NUOMONĘ

Prašome įvesti savo komentarą!
Įveskite čia savo vardą