Saulėgrąžų sėklose yra daug kalorijų ir daug priešuždegiminių omega-6 riebalų rūgščių. Archyvo nuotrauka

Pradėkime nuo to, kad vienoje mažoje saulėgrąžų sėklų pakuotėje yra pusė suaugusiojo dienos kalorijų normos. Kuo naudingos saulėgrąžų sėklos? Kiek sėklų galima suvalgyti per dieną?

 

Stiprina plaukus ir nagus, gerina virškinimą, mažina stresą

Nemažai žmonių, ypač jaunimas mėgsta gliaudyti saulėgrąžų sėklas. Vieniems patinka jų skonis, o kitiems tai tampa įpročiu – pats procesas padeda nusiraminti ir atsipalaiduoti. Be to, saulėgrąžų sėklos yra daug sveikesnės nei traškučiai, ar ne?

Saulėgrąžų sėklose yra daug naudingų savybių: nesočiųjų rūgščių, amino rūgščių, taip pat vitamino E ir magnio.

Be to, saulėgrąžų sėklos turi ir kitų naudingų savybių: jos stiprina plaukus ir nagus, gerina virškinimą, tiesiog mažina stresą. Bet tai dar ne viskas.

Saulėgrąžų sėklos sumažina kraujagyslių trombozės riziką kepenyse dėl turimų antioksidantų. Taip pat jų yra ir keptose, ir žaliose sėklose. Taip pat sėklos mažina hepatozės (kepenų pažeidimo) tikimybę ir neleidžia vystytis tulžies akmenligei, nes skatina tulžies veiklos funkcijas. Be to, jos normalizuoja žarnyno veiklą dėl maistinių skaidulų ir mažina skrandžio rūgštingumą.

Tiesa, daug kas priklauso nuo sėklų paruošimo būdo. Svarbu atsižvelgti į tai, kad kepimo metu dauguma maistinių medžiagų praranda savo savybes. Tai gerokai sumažina sėklų maistinę vertę. Taip pat kepant susidaro kancerogenai, galintys išprovokuoti vėžį. Todėl sveikiau vartoti žalias sėklas.

 

Gali pakeisti pusę suaugusio žmogaus dienos kalorijų normą

Saulėgrąžų sėklose yra daug kalorijų ir daug priešuždegiminių omega-6 riebalų rūgščių. Todėl jų nereikėtų įtraukti į mitybos racioną esant nutukimui ar kepenų sutrikimams, tulžies akmenligei ir alergijoms. Rekomenduojama paros norma yra nuo 50 iki 75 g ir ne vėliau kaip 18 val. ir trys valandos prieš miegą.

Žinia, per didelis bet kokio produkto vartojimas gali sukelti neigiamų pasekmių organizmui. O saulėgrąžų sėklos yra kaloringas produktas, todėl su jomis reikia elgtis labai atsargiai.

Maistinė vertė 100 g. žalių  saulėgrąžų sėklų sudaro: riebalai – 53 g; angliavandeniai – 10,8 g; baltymai – 21 g; vanduo – apie 10 g; energinė vertė – 601 kcal.

Tuo tarpu 100 g. keptų saulėgrąžų sėklų maistinę vertę sudaro: riebalai – 50 g; angliavandeniai – 25 g;baltymai – 19 g; vanduo – 1 g; energetinė vertė – 570-580 kcal.

Tai yra, vidutinė sėklų pakuotė (apie 300 g) gali pakeisti pusę suaugusio žmogaus dienos kalorijų normą. Nesunku atspėti, kad su tokia dienos porcija papildomo svorio kilogramų neteks ilgai  laukti.

Nepaisant to, dar kartą verta paminėti, kad saulėgrąžų sėklos tikrai yra sveikas produktas, o jas vartojant protingais kiekiais ne tik nepakenks organizmui, bet ir atneš nemažos naudos.

 

PARAŠYKITE SAVO NUOMONĘ

Prašome įvesti savo komentarą!
Įveskite čia savo vardą