Katie Cooke nubėgo maratoną per 4 valandas, patyrusi 7 epilepsijos priepuolius

Būdama 16 metų Katie Cooke negalėjo net atsistoti, o sulaukusi 18 metų bėgo pirmąjį maratoną.

Katie buvo 13 metų, kai medikamentai nustojo kontroliuoti jos epilepsiją. Beveik metus mergaitė praleido ligoninėje, negalėdama savarankiškai vaikščioti.

Bet praėjus vos dvejiems metams po išrašymo iš ligoninės, ji bėgo miesto maratoną ir net patirti 7 epilepsijos priepuoliai per 4 valandas jos nesustabdė.

Šį kartą pasakojimas apie bėgikę merginą, per parą patiriančią daugiau nei 10 epilepsijos priepuolių.

 

Vos pradėjusi vaikščioti, mergina pradėjo treniruotis sporto salėje

Katie Cooke gyvena Airijoje, mergina serga agresyvia ir atsparia (tai yra vaistai nepadeda susidoroti su epilepsijos priepuoliais) epilepsijos forma. Kiekvieną dieną ji patiria daugiau nei 10 priepuolių.

Mergaitei buvo diagnozuota priekinės skilties epilepsija, kai jai buvo 9 metai. Iki 13 metų gydytojai galėjo suvaldyti ligą padedant medikamentams. Bet paauglystėje traukuliai grįžo ir iki šiol neurologai negali pasirinkti Katie gydymo.

2013 metais penkiolikmetė mergaitė 8 mėnesius buvo gydoma Dievo Motinos Krumlyno vaikų ligoninėje. Tada Katie buvo sunkus metas. Ji buvo atitraukta nuo mokyklos ir savo draugų, kentėjo nuo dažnų priepuolių ir didelių vaistų dozių, patyrė psichologinių problemų.

Be to, šešis mėnesius mergaitė buvo prikaustyta prie neįgaliojo vežimėlio ir tik sulaukusi 16 metų pradėjo lėtai atsigauti.

„Aš negalėjau pakilti iš lovos, nieko negalėjau padaryti už save, net negalėjau kalbėti. Mano mama viską darė už mane, – sako Katie.

Bet vos pradėjusi vaikščioti, mergina pradėjo treniruotis sporto salėje, taip pat ir bėgimo aikštelėse. „Aš užsidėjau sportbačius ir pradėjau bėgioti. Kitiems tai neatrodo kažkas neįprasto, bet man tai prilygo stebuklui, nes jautiesi puikiai, kai gali ką nors padaryti“, – sako ji.

 

Daug žmonių mano, kad priepuoliai įvyksta staiga ir netikėtai

Jau 2015 metais Katie pasiekė savo pirmųjų rezultatų – ji per mažiau nei valandą nubėgo Dublino mažąjį maratoną. O tų pačių metų spalį Dublino maratoną ji įveikė per 4 valandas 11 minučių, patyrusi 7 epilepsijos priepuolius.

Treniruotėse ir maratonų metu Katie padeda jos gydytojas, St James‘o ligoninės neurologas Colinas Doherty‘is. „Aš esu epilepsijos specialistas, tačiau mano vaidmuo, bėgant maratoną kartu su Katie,  stebėti merginą ir prireikus nedelsiant nuvežti ją greitosios pagalbos automobiliu. Ištikus priepuoliui, aš suteikiu jai pagalbą, ramindamas: „Katie viskas bus gerai, netrukus tu atsigausi“, – sako Colinas.

Katie ir jos gydytojas bėga ne tik dėl asmeninės sėkmės. Tuo pačiu jie siekia informuoti žmones  apie epilepsijos sunkumus ir padeda surinkti lėšų St James‘o ligoninės centrui. Katie taip pat noriai duoda interviu, leidžia žurnalistams fotografuoti ją, ištikus priepuoliui ir pasakoja apie savo ligą.

„Daugelis žmonių mano, kad priepuoliai įvyksta staiga ir netikėtai, – sako mergina. – Bet iš tikrųjų daugumos atvejų aš jau atpažįstu jų pradžią. Kartais jaučiu signalą, kuris mane perspėja apie artėjantį priepuolį. Kartais būna blogiau nei pats priepuolis, nes aš jaučiuosi labai pažeidžiama. Man atrodo, kad jis niekada nepraeis arba kad tai gali užtrukti kelias valandas. Bet aš stengiuosi, kad mano liga nepaveiktų mano gyvenimo“.

 

Mergina nemėgsta skųstis savo sveikata

Tiesa, liga paveikė mergaitės išsilavinimą ir dėl ilgo hospitalizavimo jai teko mokytis namuose. „Turiu vartoti vaistus atsargiai, nes dėl ilgų traukulių buvau paguldyta daugiau nei 20 kartų į ligoninę. Tačiau kai tau tik 18 metų, sunku nuolat galvoti apie riziką“, – sako Katie

Bet mergina nemėgsta skųstis savo sveikata. „Aš nemėgstu daug kalbėti apie tai, kaip šie priepuoliai veikia mano gyvenimą. Žinoma, yra sunku, ypač po to, kai patiri po 8 ar 10 epilepsijos priepuolių per naktį ir tai daro įtaką mano kasdieninei veiklai“, – teigė ji.

Bet sportas padeda Katie susidoroti su problemomis, kurias jai kelia epilepsija. „Sunku apibūdinti jausmą, kurį patiriu po bėgimo. Atrodo, kad gerokai palengvėju. Tai man padeda įveikti stresą“, – sako sportininkė.

„Katie yra tikrai nuostabi. Kiekvieną dieną ji patiria daug priepuolių ir mes vis tiek turime pasirinkti vaistus, kurie padės kontroliuoti jos epilepsiją. Ši liga negali užkirsti kelio į merginos sėkmę“, – sako gydytojas Colinas.

„Pirmą kartą  važiavau su ja praėjusių metų birželio mėnesį, kai vyro pusmaratonis, o vėliau – per Dublino miesto maratoną. Katie  patyrė kelis priepuolius, trukusius 1-2 minutes, per abu bėgimus. Bet kiekvieną kartą ji vėl kėlėsi ir bėgo… Paskutinį maratoną ji įveikė per 4 valandas, nors bėgdama patyrė septynis epilepsijos priepuolius“, – pridūrė jis.

Parengta pagal „The Irish Times“, „Inspire More“

PARAŠYKITE SAVO NUOMONĘ

Prašome įvesti savo komentarą!
Įveskite čia savo vardą