Ateina laikas ir nemažai tėvų susimąsto, kad turėtų užsiimti  vaiko seksualiniu auklėjimu. Kokia forma ir su kokio amžiaus vaiku geriausia pradėti kalbėti apie tai?

Dažnai vaikai susidomi šia „uždrausta“ tema, kai tėvai net nesusimąsto apie tai. Todėl jei jūsų šeimoje atžala pradėjo smalsauti, tereikia patenkinti vaiko interesą ir pabandyti išdėstyti viską, kas prieinama jo supratimo lygiu ir tiek, kiek laikote teisingu. Galų gale, jei to nepadarysite jūs, tada tikrai atsiras kas nors kitas, kuris pateiks jūsų vaikui jį dominančią informaciją. Tačiau kokia forma ji bus pateikta, jau yra kitas klausimas.

 

Jau 11 metų vaikai aiškinasi tokias temas kaip erekcija, seksualinė orientacija, kontracepcija

Dabar lytinio švietimo mokymas įvestas daugelyje Europos šalių mokyklose, taip pat JAV, Australijoje, Afrikoje, Azijoje ir Kanadoje, kurį sukūrė specialistai ir patvirtino valstybė. Šiose šalyse aktuali informacija apie lytinį švietimą teikiama beveik visose ugdymo ir mokymo įstaigose – pradedant vaikų darželiais, mokyklomis ir baigiant aukštojo mokslo įstaigomis.

Šiandien mes siūlome apsvarstyti, kaip vaikų lytinis ugdymas ir švietimas pristatomas kitose pasaulio šalyse.

Nyderlanduose lytinį švietimą galima vadinti gana ankstyvu, nes čia jis prasideda nuo 4 metų. Jau pradėjęs lankyti darželį, vaikas šioje šalyje gauna pakankamai informacijos. Tiesa, ne apie seksą, o apie savo kūną ir jo ypatybes. Be to, auklėtojos pasakoja vaikams apie pagarbą kitai lyčiai, artumą ir santykių saugumą. Taip pat rodo edukacinius filmukus, kurie laikomi neatsiejama lytinio švietimo dalimi.

Tuo tarpu 7-8 metų amžiaus vaikams pamažu įvedama į mokyklos programą ir jau pateikiama medžiaga apie lytinę tapatybę ir lyčių stereotipus. Jie taip pat pradeda nagrinėti vyrų ir moterų lytinių organų temas, visus terminus įvardindami tikrai, o ne savo susikurtais pavadinimais ar vardais.

11 metų ir vyresni vaikai, pradėję lytinio švietimo programą, aiškinasi tokias temas kaip erekcija, seksualinė orientacija, kontracepcija ir seksualinis priekabiavimas, kad būtų išvengta nepageidaujamų pasekmių. Taip pat gauna išsamią informaciją tokiomis temomis kaip fizinis ir emocinis vaikų seksualinis vystymasis, nėštumas ir lytiškai plintančios infekcijos, heteroseksualūs ir homoseksualūs santykiai, lytinio akto ir reprodukcijos samprata, seksualumas kaip priimta teigiama santykių norma.

 

Norint nepakenkti mažiems moksleiviams, kiekvienoje klasėje yra speciali dėžutė

Vokietija lytinio švietimo srityje užima lyderio pozicijas, nes šis dalykas yra privaloma jų mokyklos ugdymo programos dalis ir pateikiamas skirtingu lygiu, atsižvelgiant į vaiko amžių.

Nuo 4 metų vaikai skirstomi į dvi grupes – vienose jie moko berniukus, o kitose – mergaites. Seksualinio ugdymo pamokos vyksta pokalbio forma, pridedant žavias nuotraukas ir animacinius filmus.

Be to, norint nepakenkti mažiems moksleiviams, kiekvienoje klasėje yra speciali dėžutė. Vaikai į ją meta anoniminius užrašus su jiems rūpimais klausimais, kuriuos vėliau kruopščiai nagrinėja mokytojas. Tada, išnagrinėjęs užduodamus klausimus ir padaręs išvadas, mokytojas sukuria pamoką vaikų domėjimosi kryptimi.

Užsiėmimai yra skirti tokioms temoms kaip draugystė, meilė, sveikata, taip pat tiriama žmogaus kūno struktūra ir jo ypatybės. Visi šie pokalbiai sklandžiai virsta pokalbiais apie seksualinius poreikius, nėštumą, o svarbiausia – apie seksualinį smurtą ir nepageidaujamus abortus.

Pradedant 7 klase, mokytojai  per lytinio švietimo pamokas skaito vaikams atitinkamą literatūrą ir rodo mokomuosius filmus. Paaugliai laisvai bendrauja šiomis temomis: seksualiniai santykiai ir orientacija, kontracepcijos metodai, pastojimas, gimimas ir nėštumas, lytiškai plintančios ligos, homoseksualumas ir seksualinis smurtas.

 

Susitikimuose su moksleiviais dalyvauja netradicinės orientacijos atstovai

Švedijoje seksualinio švietimo klausimus noriai perima dauguma tėvų, todėl čia beveik kiekvienas 5–6 metų vaikas gali pasakyti, iš kur atsiranda vaikai ir kokių priemonių reikėtų imtis, jei jų kelyje pasitaikytų pedofilų.

Be to, Švedijoje, pradedant nuo 4 klasės,  parengtas specialus lytinio ugdymo planas, kuris, kaip ir daugelyje kitų šalių, liečia simpatijos, meilės ir santykių temas, taip pat brendimą ir kontracepciją, abortus, masturbaciją ir seksualinę orientaciją.

Taip pat mokykloje vaikai žiūri filmus apie kontraceptikų vartojimą ir dalyvauja diskusijose apie pornografiją. Mokyklos susitikimuose galite pamatyti netradicinės orientacijos atstovus ir tai laikoma normaliu dalyku.

Visos šios šalys yra tikros, kad lytinis švietimas yra tiesiog būtinas vaikams. Lytinis ugdymas ir švietimas padeda ir net priverčia susimąstyti vaiką apie daugelį jį supančių dalykų: seksualinį smurtą, nepageidaujamą nėštumą, taip pat įvairias lytiškai plintančias ligas.

PARAŠYKITE SAVO NUOMONĘ

Prašome įvesti savo komentarą!
Įveskite čia savo vardą