Tėvystė nėra populiarumo konkursas! Bus daug kartų, kai teks rinktis ir tai ne visada patiks jūsų vaikui. Bet jei priėmėte sprendimą, jo laikykitės iki galo. Archyvo nuotrauka

Kiekvienas iš tėvų stengiasi užauginti protingą, gabų, mandagų, vaiką, tačiau ne visiems tai pavyksta. Vaikai auga išlepinti, kaprizingi, arogantiški. Žodžiu, sugadinti. Šiame straipsnyje mes patarsime, ką daryti, kad su jūsų vaikais taip neatsitiktų.

 

Nėra jokio geno, kuris galėtų „sugadinti“ vaiką

Atsakingi tėvai stengiasi užauginti savo vaiką kuo labiau pasirengusį savarankiškam gyvenimui šiame nenuspėjamame pasaulyje. Bet būkime sąžiningi: daugeliui jų „pasiruošimas savarankiškam gyvenimui“ reiškia tik gerą formalų išsilavinimą. Nuo mažens vaikas mokomas matematikos, rašymo, gamtos ir kitų mokslų. Šiek tiek vėliau jam samdomi korepetitoriai arba pereina mokytis į geresnę mokyklą. Žinoma, visa tai yra naudinga ir tikrai pravers sulaukus pilnametystės, tačiau, ar to pakanka, norint, kad vaikas užaugtų nesugadintas ir dėkingas?

Pagalvokite, kiek kartų esate matę protingus ir gabius vaikus, kurie yra užtikrinti savimi ir kurių net nedomina artimiausių žmonių nuomonė, norai ir interesai? Kiek kartų teko susidurti su protingais vaikais, kurie negerbia tėvų, būna grubūs, arogantiški, meluoja jiems? O kiek kartų esate sutikę puikių studentų, kurie jau suaugę yra visiškai priklausomi nuo savo tėvų? Tokios atžalos dažnai vadinamos sugadintomis. Tiesa, nėra jokio geno, kuris galėtų „sugadinti“ vaiką. Vieninteliai tai gali padaryti tik jo tėvai.

Todėl verta suprasti vieną dalyką: rūpestingas, pasiaukojantis, gerbiantis ir atjaučiantis kitus, mandagus vaikas neatsiranda iš niekur. Tai jo tėvų nuopelnas. Nes būtent jie daro pagrindinę įtaką savo įpėdiniui. Jūsų vaikas yra jūsų paties atspindys.

Todėl geriausias patarimas, auginant vaiką, yra būti jam geru pavyzdžiu. Žinoma, galvojate, jei viskas būtų taip paprasta, tada nekiltų problemų dėl auklėjimo.

Štai keletas patarimų, kurie gali padėti užauginti rūpestingą ir atsakingą žmogų. Bet prieš  skaitydami juos, paklauskite savęs, kokius norite pamatyti savo vaiko charakterio bruožus po kelerių metų? Tegul jūsų atsakymai jums tampa branginamu tikslu, kurio sieksite augindami ir auklėdami savo vaiką.

  1. Mylėkite, bet pažymėkite ribas

Nesugadinto vaiko auginimas visada yra pusiausvyra tarp dviejų kraštutinumų: meilės ir leistinų ribų – šilumos ir griežtumo, dosnumo ir principingumo ir panašiai.

Todėl kiekvieną rytą paklauskite savęs: „Jei šiandien galėčiau išmokyti savo sūnų (dukrą) tik vieno dalyko, kas tai galėtų būti?“.  Ir pasitikrinkite, ar atsakymas atitinka jūsų auklėjimo tikslus. O vakare užduokite sau kontrolinį klausimą: „Ko aš šiandien išmokiau savo vaiką?“.

  1. Nustokite pernelyg globoti!

Geros tėvystės tikslas nėra užtikrinti, kad jūsų vaikas būtų laimingas. Daug geriau bus, jei tėvai patars, mokys savo atžalą, kaip elgtis, susidūrus nesėkmėmis, pralaimėjimais, klaidomis ir sunkumais. Nes mėginant apsaugoti vaiką nuo visko, kas gali sukelti nusivylimą, nepadės įvaldyti šio kritinio įgūdžio. Taip pat neišmokys jo įveikti sunkumų, pasikliaunant tik savo jėgomis.

Todėl nustokite pernelyg globoti savo vaiką. Suteikite jam galimybę išmokti savarankiškai valdyti savo gyvenimą, tada jo padarytos klaidos nebus tokios skaudžios.

  1. Mokykite užjausti

Vaikai neturėtų būti keliami į pirmą vietą, nes taip juos galite greitai sugadinti. Todėl labai svarbu mokyti juos atsižvelgti į aplinkinių žmonių (ypač artimųjų) nuomones, norus ir interesus.

Empatija yra sugebėjimas, suteikiantis galimybę mažam žmogui mąstyti ir pažvelgti į tai, kas vyksta, iš kito perspektyvos. Tai yra pagrindas plėtoti tokias charakterio savybes kaip pagarba, santūrumas, gerumas, nesavanaudiškumas.

  1. Ugdykite finansinę atsakomybę

Viena pagrindinių tėvų užduočių yra išmokyti savo vaiką gyventi pasikliaujant tik savimi. Tai reiškia, kad mes turime išmokyti jį savarankiškai tvarkyti savo finansus, o ne tikėtis nesibaigiančios tėvų paramos.

Jei jaučiatės tarsi savotiškas „bankomatas“ savo vaikams, išmintingiausias sprendimas būtų užsukti kranelį. Nesugadintas vaikas yra tas, kuris supranta žodžius „ne“ ir „ne dabar“.

  1. Pasakykite tvirtai „ne“ be sąžinės graužaties

Nuolatinis vaiko norų tenkinimas nepadės jo išmokyti, kad gyvenimas ne visada vyks pagal jo planą. Todėl nebijokite pasakyti jam „ne“  ir nesijauskite  dėl to kalti, kai turite tai pasakyti. Patikėkite, ilgainiui jūsų vaikai vis tiek bus dėkingi už tai.

  1. Išmokykite duoti, o ne tik gauti

Leiskite savo vaikams suprasti, kad jie gali pakeisti gyvenimą paprasčiausiai duodami ar darydami ką nors kitų žmonių labui. Juk daugelis jų net nežino, kad tai įmanoma.

Teigiama, kad dosnūs vaikai  užauga ne tik mažiau egoistiški ir labiau vertina kitus, bet ir yra laimingesni gyvenime. Vienas geriausių būdų apsaugoti vaiką nuo savanaudiškumo – retsykiais įtraukti jį į neatlygintiną savanorišką darbą.

  1. Pakeiskite „aš“ į „mes“

Vaikai yra susitelkę į save. Jie mano, kad pasaulis sukasi tik aplink juos. Jie labiau rūpinasi savimi ir savo poreikiais, nekreipia dėmesio į kitų nuomones ir norus. Ir norint neleisti jiems užsiangažuoti tik ties savimi, reikia išmušti iš jų nesibaigiantį „aš-aš-aš“ ir išmokyti mąstyti „mes-mes-mes“ formatu. Štai keletas paprastų posakių, kuriuos galite naudoti kalbėdami su vaiku:

„Paklauskime sesers, ką ji  dabar norėtų veikti?“, „Nepamiškite, kad mes visada ir viskuo dalijamės!“, „Paklausk savo draugo, ką jis norėtų žaisti?“,  „Dabar tavo brolio eilė“, „Padėkime mamai sutvarkyti kambarį“ ir taip toliau.

Išvada

Tėvystė nėra populiarumo konkursas! Bus daug kartų, kai teks rinktis ir tai ne visada patiks jūsų vaikui. Bet jei priėmėte sprendimą, jo laikykitės iki galo.

Supraskite vieną svarbų dalyką: jūs, tėvai, esate atsakingi už savo vaiką, o jam, savo ruožtu, reikia, kad užaugtų malonus, rūpestingas, atsakingas ir dėmesingas kitiems žmonėms.

 

parengta pagal micheleborba.com

 

PARAŠYKITE SAVO NUOMONĘ

Prašome įvesti savo komentarą!
Įveskite čia savo vardą