Yra duomenų, kad maistas, kuriame yra daug riebalų, skatina gilų miegą

Ar gerai valgyti prieš miegą – karšta diskusijų tema. Sveikas protas nurodo, kad miegant medžiagų apykaita sulėtėja, o nepanaudotos kalorijos kaupiasi riebaluose. Nepaisant to, kai kurie įsitikinę,  kad valgymas prieš miegą gali pagerinti miegą ir net skatinti svorio kritimą.

 

Dažniau užkandžiaujant dieną, mažiau norisi valgyti prieš miegą

Vienų ekspertų teigimu, medžiagų apykaitos greitis yra toks pats visą parą. Nes miego metu kūnui vis tiek reikia energijos. Kiti teigia, kad nėra duomenų, jog valgant prieš miegą būtų suvartojama daugiau kalorijų nei kitu paros metu. Kurie iš jų teisūs? Ko gero abi pusės, nes tai priklauso nuo žmogaus genetikos savybių.

Tačiau kai kurie tyrimai rodo, jog žmonės, kurie valgo prieš miegą, dažniau priauga svorio. Be to, valgant prieš miegą gali atsirasti nesveikų įpročių.

Taip pat išsiaiškinta, kad prieš miegą žmogus dažniau jaučia alkį. Pridėkime ir tai, kad dauguma žmonių norėtų užkąsti vėlai vakare, sėdėdami prieš televizorių ar kompiuterį.

Tuo tarpu kai kurie kiti žmonės valgo prieš miegą, nes per dieną negauna pakankamai kalorijų. Žinia, alkis dažnai sukelia persivalgymą.

Išvada peršasi savaime: jei vieniems valgyti prieš miegą nėra geriausia mintis, kitiems tai gali būti net naudinga.

Dietologų tvirtinimu, dažniau užkandžiaujant dieną, mažiau norisi valgyti prieš miegą. Todėl, jei esate iš tų žmonių, mėgstantis pavalgyti vakare, geriau tą padaryti anksčiau ar pasitenkinti tik lengva vakariene, norint prieš miegą suvaldyti naktinį alkį.

Anot tyrėjų, daugelis žmonių mano, kad vakarieniaudami jie gali geriau išsimiegoti ir nepabusti alkani vidurnaktį.

Žinoma, niekas neabejoja, kad gerai išsimiegoti yra labai svarbu, bet nereikia pamiršti, kad miego trūkumas yra tiesiogiai susijęs su persivalgymu ir svorio padidėjimu.

Keli tyrimai parodė, kad užkandžiavimas prieš miegą gali padėti išvengti cukraus kiekio kraujyje padidėjimo ryte, suteikdamas papildomą energijos šaltinį naktį.

 

Verta išbandyti vynuogių ir sūrio derinį

Taigi, ką geriausiai suvalgyti prieš miegą? Daugumai žmonių vėlyva vakarienė yra visiškai normalus dalykas. Nors ir nėra tobulos vėlyvos vakarienės recepto, tačiau verta atsižvelgti į keletą rekomendacijų: venkite desertų ir greitojo maisto. Mat desertai ir greitasis maistas, pavyzdžiui, ledai, traškučiai, pyragai – nėra naudingi organizmui. Tiksliau, juose yra daug nesveikų riebalų ir cukraus, kurie sukelia papildomą apetitą ir persivalgymą.

Bet jei trokštate saldumynų,  geriau suvalgykite uogų saują (nesvarbu, šviežias ar šaldytas) ar vaisių. Galų gale kelis juodojo šokolado gabalėlius. Jei norite ko nors sūraus, alkį numalšinkite sauja riešutų.

Anot dietologų, prieš miegą nėra geriausio valgomo maisto. Geras variantas yra sudėtingų angliavandenių, baltymų ir nedidelio riebalų kiekio derinimas.

Sudėtingi angliavandeniai, tokie kaip neskaldyti grūdai, vaisiai ir daržovės, suteiks energijos, kol užmigsite. Kartu su nedideliu riebalų ir baltymų kiekiu jie gali padėti palaikyti sotumą ir cukraus kiekį kraujyje visą naktį.

Taip pat verta išbandyti vynuogių ir sūrio derinį arba obuolį, užsitepus ant jo žemės riešutų sviestą.

Kai kurie tyrimai rodo, kad suvalgius maistą, turintį aukštą glikemijos indeksą, galima ramiai miegoti. Tai skatina aminorūgščių triptofano metabolizmą, kuris yra susijęs su miego reguliavimu.

Maisto produktai, kuriuose gausu triptofano, tokie kaip pieno produktai, žuvis, paukštiena ir raudona mėsa, turi tą patį poveikį.

Taip pat yra duomenų, kad maistas, kuriame yra daug riebalų, skatina gilų miegą. Maistas, kuriame gausu sveikų riebalų, yra jogurtas, sūris, riešutai, sėklos, alyvuogių aliejus, avokadai, alyvuogės, kiaušiniai ir juodasis šokoladas.

 

parengta pagal healthline.com

PARAŠYKITE SAVO NUOMONĘ

Prašome įvesti savo komentarą!
Įveskite čia savo vardą