socialinių tinklų nuotrauka

Specifinė nosies forma yra mūsų protėvių dovana, nors kartais ji vizualiai neišvaizdi,  bet  iš anksto nulemta jos forma, kaip paaiškėjo, dėl kokios nors ypatingos priežasties.

Nosis yra vienas ryškiausių mūsų veido bruožų, tačiau ne visiems patinka, kaip ji atrodo veidrodyje. Šimtai tūkstančių žmonių kasmet nusprendžia pakeisti jos išvaizdą, padedant plastikos chirurgams. Mokslininkai tik apgailestauja, nes nosies forma reiškia reikšmingą evoliucinę adaptaciją, kurią mokslas dar tik pradeda visiškai suprasti.

 

Kai kurios nosies formos yra glaudžiai susijusios su klimatu

Kodėl žmonių tokios skirtingos nosys? Ar nosies forma ir dydis yra tik genų reikalas, ar jie taip pat gali veikti kaip priemonė prisitaikyti prie klimato ar kitų klimato sąlygų? O gal „nosies architektūra“ yra grynas sutapimas ir neturi gilesnės evoliucinės prasmės?

Mokslas dešimtmečius ieškojo atsakymų į šiuos klausimus. Nosis evoliucijos požiūriu yra vienas žymiausių žmogaus kūno organų.

Naujame antropologiniame tyrime, kurį atliko Airijos, Belgijos ir Jungtinių Valstijų tyrėjų komanda, 3D vaizdų technologija buvo išmatuotos beveik 500 eksperimento dalyvių iš viso pasaulio nosys. Tyrėjai nustatė, kad kai kurios nosies formos yra glaudžiai susijusios su klimatu.

Neseniai paskelbtas tarptautinės mokslinės grupės tyrimas turėjo apibūdinti aplinkos įtaką žmogaus nosies formai. Jo autoriai palygino šnervių dydį didelėje populiacijos imtyje tų žmonių gyvenamose vietose, kur dominuoja absoliuti drėgmė, santykinė drėgmė ir temperatūra.

Jie nustatė labai tvirtą santykį tarp šnervės dydžio ir temperatūros bei absoliučios drėgmės, o ne santykinės drėgmės.

Tyrėjai taip pat mano, kad tam tikros nosies ypatybės, tokios kaip šnervių dydis, galėtų būti prisitaikymo prie klimato pavyzdžiai. Tačiau jie neabejoja, kad nosis negali turėti ir kitų tikslų – pastaruoju metu daug kalbėta apie jos vaidmenį seksualinėje sferoje.

Šio tyrimo tikslais mokslininkai atliko platų nosies matavimų spektrą, įskaitant nosies aukštį, šnervės plotį, atstumą tarp šnervių ir bendrą nosies ir šnervių plotą.

Tyrėjai iškėlė hipotezę, kad viena iš pagrindinių nosies funkcijų yra pašildyti (arba atvėsinti) aplinkos orą iki kūno temperatūros, kol ji pasiekia apatinius kvėpavimo takus.

Tuo pačiu metu jis taip pat ir drėkina, nes sausas oras nepatenka į gerklas ir plaučius, kvėpuojant per burną.

 

Kai peršalus „kalbame pro nosį“, tai yra nosies rezonanso praradimo pasekmė

Kitas nosies vaidmuo yra oro valymas: plaukeliai, esantys ant nosies audinio paviršiaus, sulaiko didžiąją dalį priemaišų, tokių kaip alergenai, priemaišos ar dulkių dalelės.

Kitaip tariant, jos lieka gleivėse, kurios vėliau išteka iš nosies arba į skrandį. Gleivės pašalina šias priemaišas daug veiksmingiau nei jautrūs plaučiai.

Stipriausias ryšys su klimatu  padarė įtaką plačios ir siauros nosies klasifikavimui. Siaura nosis siejama su šaltu ir sausu klimatu, o plati –  su karštais ir drėgnais regionais.

Šie duomenys iš esmės tik patvirtina anatomo Arthuro Thompsono teoriją XVIII amžiuje. Jis nustatė, kad etninės grupės, gyvenančios šalto ir sauso klimato sąlygomis, turi ilgesnes ir plonesnes nosis, o šilto ir drėgno klimato etninės grupės – trumpesnes ir storesnes.

Ilgesnė nosis šildo ir drėkina orą, kuriuo kvėpuojame šaltesnėse platumose. o drėgnas, šiltas oras būdingas platesnėms nosims.

Visa tai reiškia, kad nosys mums duotos dėl labai svarių priežasčių. Žinoma, tikriausiai yra ir kitų evoliucinių veiksnių, tokių kaip seksualinė atranka. Bet tai yra dar viena priežastis įvertinti mums suteiktus veido bruožus.

Nosis itin greitai prisitaikė prie konkrečių gyvenimo sąlygų ir prisidėjo prie mūsų protėvių sekso patrauklumo.

Anot mokslininkų, burnos išraiška dažniausiai atsiranda dėl gerklės ir nosies rezonanso.

Iš gerklų sklinda balsas, tačiau tai ne paskutinis garsas. Jo pilnumą lemia tai, kaip garsas apdorojamas virš gerklų, tai yra gerklėje ir nosyje.

Kai peršalimo metu „kalbame pro nosį“, tai yra nosies rezonanso praradimo pasekmė – dėl edemos garsas skamba kitaip.

Taigi tyrėjai mano, kad nosies geometrijos skirtumai gali labai priklausyti nuo konkrečių klimato sąlygų. Tai yra prisitaikius prie skirtingų klimato tipų gali pasireikšti  ir nosies dydžio bei formos skirtumai.

PARAŠYKITE SAVO NUOMONĘ

Prašome įvesti savo komentarą!
Įveskite čia savo vardą