Visuotinai pripažįstama, kad širdies priepuolio ir jo pasikartojimo rizikos veiksniai yra diabetas, rūkymas, amžius ir panašiai. Tačiau Jungtinių Amerikos Valstijų universitetų, įsikūrusių Kentukio ir Tenesio valstijose, mokslininkai neseniai atliko tyrimus ir išsiaiškino, kam gresia širdies priepuolis ir kas negalės išgyventi antro infarkto.

***

Norėdami gauti patikimų duomenų, mokslininkai ištyrė ir išanalizavo daugiau nei dviejų tūkstančių žmonių, kurie jau kartą patyrė širdies smūgį, ligų istorijas. Tyrimas truko dvejus metus. Iš tiriamųjų 67 proc. buvo vedę vyrai. Mokslininkai, remdamiesi „psichosomatiniais skaičiavimais“, patikrino eksperimento dalyvius ir nustatė, kad tie, kurie vėliau mirė nuo antrojo infarkto, buvo nedraugiški ir priešiški kitiems.

Taigi, kokie asmenybės bruožai kelia riziką? Tyrėjai išsiaiškino ir nustatė, kad cinizmas, sarkazmas, dirglumas, susierzinimas,  pašaipa ir netolerancija –  daro bene didžiausią įtaką atsirasti širdies ligoms ir infarktų tikimybei.

Anot tyrėjų, žmonės, turintys tokį savybių rinkinį, ne tik gali susidurti su širdies ir kraujagyslių sistemos problemomis, bet ir neišgyventi antrojo širdies priepuolio. Kaip tiksliai atsiranda šios sąsajos, mokslininkams nepavyko nustatyti.

Nepaisant to, tyrėjai rekomenduoja žmonėms atsikratyti arba vengti žalingų įpročių, sportuoti pagal savo galimybes, pakeisti savo požiūrį į kitus ir gyvenimo aplinkybes.

Nežinia, ar šis amerikiečių mokslininkų tyrimas atskleidė ką nors naujo, nes seniai žinoma, kad neigiamas požiūris neabejotinai veikia sveikatą. Kita vertus, nuolatinis blogio laukimas, nervingumas ir bloga nuotaika dėl smulkmenų, anksčiau ar vėliau, padaro savo darbą. O jei žmogus stengiasi būti linksmas, optimistiškai nusiteikęs ir net į problemas žvelgti su humoru, jis bus sveikas ir ilgai kupinas jėgų.

 

parengta pagal jhhjournal.org

 

PARAŠYKITE SAVO NUOMONĘ

Prašome įvesti savo komentarą!
Įveskite čia savo vardą