Norėdami mylėti save, jūs neturite turėti kokių nors puikių laimėjimų ar būti talentų centre. Jūs esate jūs ir esate unikalus žmogus. Archyvo nuotrauka

Toks įsitikinimas dažniausiai būna primetamas nuo vaikystės, siekiant manipuliuoti ar paskatinti atlikti tam tikrą veiksmą.  Tai daroma naudojant įprastus loginius samprotavimus, tokius kaip: „Kodėl tėvai myli naujagimį, kuris tik rėkia, šlapinasi, reikalauja maisto ir dėmesio?  O atsakymas labai paprastas – jis mylimas dėl to, koks yra. Jie myli jį, nes nori mylėti, rašo psychologytoday.com.

 

Galima pamilti save bent dėl savikritikos ir kuklumo

Antras svarbus žingsnis šiame kelyje  – susidaryti teisingą nuomonę apie save. Tam svarbu pradėti pastebėti daugybę savo teigiamų pusių. Iš pradžių tai gali būti keblu, todėl galite naudoti šią techniką: pirmiausia užsirašykite savo silpnybes ir tada performuluokite jas taip, kad jos taptų privalumais. Pavyzdžiui, nesu bailus, esu atsargus žmogus. Nesu naivi, esu atvira naujoms patirtims. Ir panašiai.

Ir netrukus pamatysite, kad bet kuri jūsų neigiama savybė yra tik primesta etiketė, nesąžiningas kaltinimas, kuriuo kažkada buvote įsitikinę.

Jei nemylite savęs už nieką, tada galima pamilti save bent dėl ​​savikritikos ir kuklumo. Ir jei tiesa visai ne dėl ko, tai dėl sąžiningumo prieš save patį.

Galite pajusti meilę sau kaip gyvai būtybei. Įsivaizduokite, kad jūs esate unikalus žmogus: turite unikalų genotipą, išvaizdą, charakterį. Galbūt tai nėra tai, ko norėtumėte turėti, tačiau iš daugybės variantų būtent taip ir nutiko. Bet kuris gyvas padaras yra unikalus, turi savo ypatybių ir tai yra nuostabu. Labai šaunu suvokti ir džiaugtis šiuo grožiu. Gyvos būtybės taip pat yra labai sudėtingos ir gražios. Galite mylėti juos už šį grožį. Tai galioja ir jums.

Kitas metodas – užrašykite kuo daugiau atsakymų į kiekvieną klausimą. Įtraukite ir savo, ir kitų žmonių atsakymus. Pavyzdžiui:

Kodėl žmonės myli save?

Už ką įmanoma mylėti?

Kodėl neįmanoma mylėti?

Kodėl žmonės nemyli savęs?

Kodėl aš galiu nemylėti?

Kodėl neįmanoma nemylėti?

Kodėl meilės reikia?

Dėl ko nebūtina mylėti?

Kodėl reikia kažką mylėti?

Kodėl ne meilė kažkam, o konkrečiam žmogui?

Kodėl nėra pagrindo mylėti?

Tada pašalinkite emocinį krūvį iš visų parašytų atsakymų. Norėdami tai padaryti, galite naudoti šią proto valymo nuo šiukšlių sistemą – savo neigiamas emocijas, įsitikinimus, kompleksus, ydingus sumanymus ir kt.

 

Niekada nelyginkite savęs su jaunesniais, gražesniais

Atlikę šį darbą, jūs bent jau nustosite save kvailinti meile sau ar jos trūkumu, ir maksimaliai suprasite, kokia yra ši meilė, apie kurią klausiate. Pavyzdžiui, jei nemyli savęs, tai esi nelaimingas žmogus. Kita vertus, tiesiog žemai vertinate save.

Mylėti save galima ir už nieką. Paprastai vis dėlto, paklausus: „Kodėl tu myli tą žmogų?“. teisingas atsakymas yra „dėl to, kad jis yra toks“. Tai kodėl jūs taip nesielgiate su savimi?

Niekada nelyginkite savęs su jaunesniais, gražesniais, turinčiais didesnį namą ir panašiai.

Jūs turite pasakyti sau: „Aš patinku sau, nes tai aš.“ Ne todėl, kad esate geresnis ar blogesnis, o todėl, kad tai jūs.

Žmogus, kuris myli save, netoleruoja, nepaaiškina, kad yra giminaičių, kuriuos reikia pamaitinti, kad nėra išeities – tai nesąmonė. Žmonės, turintys aukštą savivertę, daro tai, ką nori, ir nebijo pasekmių. Jie gyvena taip, kaip jiems patinka, ir daro tai, kas jiems patinka. Jei jie susituokę, tai tik dėl meilės, o jei meilės nebėra, tada jie išsiskiria. Mylėti save yra galimybė gyventi taip, kaip norite, ir tai yra laimės garantas.

Jei norite sustiprinti savivertę, nebeklauskite žmonių apie save. Patys įvertinkite save. Nors sunku, bet tai yra kelias į save. Žodžiu, savigarba ne veltui pirmoji šaknis yra „aš“, tai jūsų, o ne kito nuomonė. Jei jums tikrai nesiseka, paklauskite savęs ne „kas  su manimi blogai?“, o „ką aš darau ne taip?“.

Paklauskite savęs „ko aš noriu“, nustokite viską daryti automatiškai, išmokite suprasti, ko norite – iš pradžių, bent jau dėl maisto ir drabužių. Tokiu būdu pamažu išmoksite suprasti savo norus.

Mylėti save reiškia būti savimi – tai yra gyventi savo gyvenimą: ne pagal tėvų, giminaičių požiūrį, visuomenės lūkesčius, bet taip, kaip jūs norite. Daugelį žmonių skatina pareigos, kaltės jausmas, gėda, nesugebėjimas kažko pakeisti, poreikis palaikyti nenormalius santykius, primestos baimės. Tiesą sakant, žmonės vienas kito taip nesureikšmina, kad niekas nepastebės, jei nustosite bandyti pateisinti kažkieno lūkesčius.

Norėdami mylėti save, jūs neturite turėti kokių nors puikių laimėjimų ar būti talentų centre. Jūs esate jūs ir esate unikalus žmogus.

 

PARAŠYKITE SAVO NUOMONĘ

Prašome įvesti savo komentarą!
Įveskite čia savo vardą